Als je op een dag een uur meer tijd zou hebben, hoe zou je die besteden?

Je antwoord op die vraag kan veel over jezelf vertellen en het is leuk om daar over na te denken.

Maar de realiteit is dat je maar 24 uur op een dag krijgt.

Je kan niet met je baan stoppen en je kan je familie, verplichtingen en verantwoordelijkheden ook niet negeren. Als je een nieuwe vaardigheid wilt leren, je huidige talenten wilt verbeteren of naar een groot doel van je toewerken, dan is het aan jou om daar naartoe te werken. Dus hoe kan je dat met je drukke schema balanceren?

Het is makkelijk: Leer je tijd te budgetteren, net zoals je met je geld doet.

Hier zijn een paar stappen die je kan nemen, wanneer je het gevoel hebt dat je het te druk hebt om een nieuwe hobby op te pakken.

1. Beslis Dat Je WILT Leren

thinking

De eerste stap in financieel succes is beslissen om een budget te hebben. En dit budget is vaak toegewijd aan korte en lange termijn doelen. Misschien wil je een lening of hypotheek afbetalen in de volgende vijf jaar. En misschien wil je gewoon die nieuwe schoenen hebben die je laatst in de stad zag.

Laten we dit nu vertalen naar iets leren: Wat zijn je doelen? Wil je voor een groot publiek kunnen zingen? Gitaar spelen voor de bruiloft van een vriend? Vloeiend Spaans kunnen spreken voor je volgende vakantie? Schrijf ze op en hang ze ergens op waar je ze elke dag ziet.

Er zullen altijd wel excuses komen. En ja, soms zit het leven even niet mee. Maar wanneer je enthousiast bent om iets nieuws te leren, is dit de eerste stap die je moet zetten.

2. Wees Realistisch

finance

Je zou geen budget van €300,- zetten om uit eten te gaan wanneer je maar €50,- per week had om vrij uit te kunnen geven. Zo moet je ook realistisch zijn over de tijd die je kan besteden aan oefenen en lessen nemen.

Als je een erg druk schema hebt, kan het zijn dat je alleen maar tijd hebt voor één keer in de week een 30 minuten lange les. En misschien kan je je daar niet eens toe verbinden. Gelukkig zijn er leraren te vinden die flexibeler zijn en waarbij je altijd een afspraak opnieuw kan inplannen wanneer er iets tussen komt.

Wanneer je eenmaal je les hebt ingepland moet je ook tijd gaan inplannen om te gaan oefenen. Maar wees ook hierbij realistisch. Misschien kan je niet dagelijks uren lang oefenen, en dat is oke. Zelfs een korte oefen sessie helpt je om op het goede spoor te blijven.

3. Vind De Juiste Hacks

finance

Wanneer je een super-budgetteer bent ken je waarschijnlijk al alle trucks. Je kijkt uit naar goede deals, zoekt naar kortingscodes en -coupons enzovoorts.

Het zelfde geld voor je tijd inplannen. Als je je dag in een schema zet, zal je merken dat je extra tijd hebt op een dag voor je hobby’s. En ja dat betekend dat je je Netflix marathons moet overslaan of minder tijd moet door brengen op social media.

Waarschijnlijk had je dat advies al verwacht, of niet? Maar kijk: er zijn nog meer hacks die je kan proberen:

 • Neem online lessen
  Afhaal maaltijden zijn ideaal om tijd te besparen. Maar wat nou als je muziek of taal lessen naar je toe kon brengen in het comfort van je eigen huis? Doe je computer aan en zie je leraar direct, geen reistijd meer nodig.
 • Neem gebruik van je werkplek
  Als het bedrijf waar je werkt het toelaat, dan kan je wellicht online lessen volgen tijdens je pauzes. En als je liever persoonlijke lessen hebt, dan kan je misschien wel een leraar vinden in de buurt van je werk. Je kan ook de tijd die je gebruikt om van en naar je werk toe te gaan gebruiken. In deze tijd kan je bijvoorbeeld een nieuwe taal leren, dit is ideaal met audio lessen die je dan in de auto kan beluisteren.
 • Vind een flexibele leraar
  Als je zo nu en dan je lessen opnieuw moet inplannen, is dat niet er. Hoewel het erg goed is om lessen wekelijks op aangewezen tijden te volgen, is het begrijpelijk dat er soms iets tussen komt. Daarom is het handig om voor een leraar te kiezen die hier flexibel mee om gaat.
 • Gebruik je “Guilty pleasures” in je voordeel
  Een nieuwe vaardigheid leren hoeft niet alleen maar hard werk te zijn. Het mag ook leuk zijn! Muzikanten: Karaoke is een leuke manier om wat muziek in je dag te verwerken. Taal studenten: Verander de taal instellingen eens wanneer je tv kijkt of kies een buitenlandse film zonder ondertiteling.

4. Pas Je Aan Wanneer Nodig

create manage inspire

Budget ups en downs, Onvoorziene rekeningen, fluctuerende loon en mogelijkheden die je niet wilt missen komen allemaal wel eens voor. Het beste financiële advies is om flexibel te blijven en je budget geregeld aan te passen.

Hetzelfde geld voor je tijd, soms gaan dingen niet zoals gepland. Straf jezelf niet wanneer je een les opnieuw moet inplannen of wanneer je een oefen sessie hebt gemist. Blijf positief en doe wat je kan.

Vooruit plannen kan ook helpen. Maak met je leraar een 15 minuten oefen routine, als je krap zit qua tijd in een week.

Zelfs de meest succesvolle mensen hebben wel eens dagen waarbij het niet meezit. Kom weer terug op schema wanneer het kan, bekijk je doelen opnieuw en bedenk waar je over een jaar wilt zijn met je vaardigheden.

5. Betaal Jezelf Eerst

finance

Een van de beste geld tips is: Betaal eerst jezelf.

Maar wat betekend dit nou precies? In termen van financiën betekend dit dat je als eerste geld voor toekomstige zelf aan de kant zet, voordat je het aan wat anders spendeert. (Denk aan noodfondsen, pensioenrekeningen etc.)

Gebruik dezelfde strategie in hoe je je tijd besteed. Wil je scherp blijven? Een muziek instrument leren bespelen is gelinkt aan het verbeteren van je geheugen, concentratie en IQ. Wil je vorderingen in je carrière maken? In de hedendaagse arbeidsmarkt zal het leren van een tweede taal je een waardevollere werknemer maken en zelfs tot ene hoger salaris leiden.

Of misschien is het wel een persoonlijker doel dat je hebt. Veel mensen hebben het over muziek lessen die ze als kind volgden, en willen dit plezier weer graag terug brengen in hun leven.

De vraag is dus: Wil je tijd in jezelf investeren? Als je er op die manier aan denkt, dan lijkt tijd vrijmaken voor je hobby als vanzelfsprekend.

Lezer, hoe maken jullie tijd voor jezelf? Heb je ooit het gevoel gehad dat je te druk bent om wat nieuws te leren? Laat een reactie achter en deel jouw ervaringen!

2 reacties op “Het Geheim Om Meer Tijd Te Hebben Voor Jou Hobbies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *